Het begon met Daniël Desmet en Rik Devroe, die regelmatig een partijtje dam betwistten.  Langzaamaan kwamen zij tot de vaststelling dat dammen uitgroeide van vrijetijdsbesteding over hobby tot een echte sport en uiteindelijk een passie.

Ondertussen was Rik naar Gent verhuisd en maakte daar kennis met een damclub : Koning Damas.

Rik verhuisde terug naar Kortrijk en miste de damclub.  Het werd tijd om eens te kijken of ook in Kortrijk dammers konden gevonden worden.

In de maand september van 1984 werden briefjes gehangen in verschillende café's : "Dammers gezocht". 
Al gauw kwamen verschillende liefhebbers zich melden in ons eerste 'club'lokaal : het Vlaams Bierhuis, waar bleek dat José ook een heel goede dammer was.

Mensen kwamen, mensen gingen. Er was geen continuïteit.

In december 1984 werd, in samenwerking met Freddy Egels, het eerste Gulden Sporen Damtornooi georganiseerd, met 64 deelnemers.

In de Weekbode kregen we ons eerste persartikel onder de titel "Rik: "Zijn er nog dammers ?"".

Dit artikel en het Eerste Internationaal Gulden Sporentornooi bleek een goede start om definitief een club op te richten.

Een twintigtal dammers vonden elkaar om de 14 dagen rond het dambord.

Het eerste lokaal (het Vlaams Bierhuis) werd te klein en er werd verhuisd. 
Het Groeningeheem bleek achteraf niet zo'n gelukkige keuze (kaal klaslokaal, voor drank moesten we naar het eerste verdiep, ons materiaal kon daar niet gestockeerd worden, ...) daar het ledenaantal al vlug gehalveerd werd.

Er werd nogmaals verhuisd, dit maal naar Café Wielsbeke maar ondanks het hartelijk onthaal, beterde het er niet op.

De derde verhuis (1987) naar Café Français, was uiteindelijk raak.

De belangstelling was er terug... : elke week hadden we zo'n 15-tal spelers op het appèl en we hadden meer dan 40 leden.

Ook werd een jeugddamclub opgericht.

Helaas, na drie jaar kregen we nogmaals twee verhuisbeurten te verwerken : eerst de Figaro en daarna naar 't Voske.  Na een drietal jaar werd de Taverne overgenomen en veranderd in "Stradivarius".  We konden daar niet blijven want het werd een jongerencafé.

Na omzwervingen via (terug) Café Wielsbeke en het Jeugdontmoetingscentrum (JOC), kregen we bericht van het Kortrijks stadsbestuur dat we konden gebruik maken van het kaarters-clubhuisje op het Volksplein.

Daar zijn we vele jaren gebleven.

Ondertussen is dat clubhuisje afgebroken en hebben we onze intrek kunnen nemen in de Serre van Buurtpark ‘De Dubbele Haagjes’.

ons eerste persartikeltje bracht heel wat spelers naar ons eerste tornooi èn naar de damclub.  Rechts de persfoto van Patrick Holderbeke.

 

Hieronder : het artikel over ons eerste toernooi. 

5 jaar nadat de Kortrijkse Damclub opgericht was, werd een sportkamp Dammen georganiseerd ism de stedelijke sportdienst.

De deelnemers vonden dit zo leuk dat ze ook een jeugddamclub wilden oprichten.

In de jaren dat de damclub plaatsvond in de grote zaal van Café Français, hadden we ook het meeste aantal leden : meer dan 40 !

1989 : wisselbeker Beide Vlaanderen : interessant interview met onze jeugdleden.

1989 : viering 5 jaar Kortrijkse Damclub "De Phenix" in Café Français.

vlnr : Lucien Darras, Christian Quidousse, Freddy Egels, Emanuel Vandorpe, Robert Botte, Erwin Debaere, Rik Devroe, Claudette Egels, Veronique Denys, Alex Libbrecht, Debbie Debaere, Daniël Desmet, Caroline Buset, Michel Decoene en Geert Vercruysse.

We zien fiere kampioenen met trofeeën van de hand van Edgard Antoin en in de achtergrond (rechts) ons zelfgemaakte demonstratiebord.

1991 : op de foto herkennen we Veronique Denys en Debbie Debaere.  In de achtergrond Brian Wollaert en Geert Vercruysse.

11-13 juli 1997

Schepen voor Emancipatie, Hilde Demedts, speelt de eerste zet voor de partij die Veronique Denys speelt in de jacht op het Guinness Wereldrecord Duurdammen.

Tegenspeelster in deze eerste partij is de Limburgse Ilse Venken.  Voorzitter Freddy Egels ziet er op toe dat de eerste zet reglementair gebeurt.  Alles vond plaats in Hotel Damier.

Verder zien we vlnr : vader en moeder van Alex Libbrecht en Schepen Tony Declerck.

Na 48 uur dammen heeft Veronique Denys het Wereldrecord gebroken.  We heffen het glas !

De publicatie in het boek Guinness wereldrecords.

1998 Lessenreeks dammen in Sint-Amandscollege Zuid. 26 deelnemers !

Persartikel over het eerste Belgisch Kampioenschap dat we mochten organiseren. 
Dit kampioenschap vond plaats in Oostduinkerke in 2007.  

De deelnemers van toen zijn nog altijd vol lof over dit kampioenschap : het beste dat ze ooit meemaakten !